Pensioen opbouwen als zelfstandige

januari 29, 2018

Extra mogelijkheid om vanaf 2018 als zelfstandige pensioen op te bouwen!

Naast het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen) zal het voor zelfstandigen vanaf 2018 mogelijk zijn om via een POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen) extra-legaal pensioen op te bouwen.

Zoals u weet, heeft u als zelfstandige recht op een (beperkt) wettelijk pensioen en doet u er bijgevolg goed aan om extra-legaal pensioen op te bouwen. Dit kon op vandaag door middel van:

  • een vrij aanvullend pensioen zelfstandigen (VAPZ): dat biedt bovendien een aantal sociale en fiscale voordelen. De stortingsmogelijkheden zijn evenwel gelimiteerd en mogen namelijk maximum 8,17% van het beroepsinkomen bedragen, met een absoluut plafond op € 3.187,00 (2017). Gezien deze premies aftrekbaar zijn tegen de hoogste schijven in de personenbelasting, betaalt de fiscus de helft van uw premie mee en dalen hierdoor ook uw sociale bijdragen.
  • een interne pensioentoezegging voor bedrijfsleiders. Deze premie wordt door de vennootschap betaald. De premie is afhankelijk van het brutojaarloon en de hoogte van de premie moet met respect voor de 80%-regel worden bepaald (er moet met uw wettelijk pensioen en VAPZ-premies rekening worden gehouden). Indien u echter over geen vennootschap maar een eenmanszaak beschikt, kan u op die manier geen extra pensioen opbouwen.

Daarom komt er nu een bijkomende mogelijkheid voor zelfstandigen: met de pensioentoezeggingen  of pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Dat biedt volgende voordelen:

  • het pensioenkapitaal wordt “slechts” belast aan 10%;
  • de premies die u betaalt voor de pensioentoezeggingen worden belast aan 4,4% en zijn fiscaal aftrekbaar voor 30% (zij het dat dit beperkt moet zijn tot 80% van het loon dat men trekt als zelfstandige).

Deze nieuwe mogelijkheid zal in werking treden in de loop van 2018. U zal dus dit jaar al kunnen starten met deze extra pensioenopbouw! We informeren u hierover verder ten gepaste tijde.

Indien hierover meer info gewenst, aarzel niet om ons te contacteren.

© 2023 D&V Bedrijfsadviseurs I site onderhouden door Trivali